Cordaid schrapt bijna helft banen

Redactie

Cordaid schrapt bijna de helft van de 236 banen bij de ontwikkelingshulporganisatie. Tussen eind volgend jaar en eind 2016 verdwijnen honderd voltijdbanen. Directeur René Grotenhuis sluit gedwongen ontslagen niet uit. De komende maanden wordt met de ondernemingsraad en met vakbonden overlegd over een sociaal plan.

De organisatie wil met een flinke reorganisatie alvast minder afhankelijk worden van overheidsbijdragen. Momenteel komt jaarlijks van de 140 miljoen euro aan inkomsten 65 miljoen euro binnen via subsidies, zegt een woordvoerder. De verwachting is dat dit de komende jaren terugloopt tot 25 miljoen euro.

Volgens Grotenhuis sluiten de thema's en 'focuslanden' van Cordaid niet helemaal aan bij de wensen van het kabinet en slinkt de subsidiestroom daardoor. Cordaid hoopt meer geld binnen te krijgen door samen te werken met bedrijven en instellingen.

De directeur vreest de gevolgen van de reorganisatie voor het personeel en voor de doelen waarvoor Cordaid zich inzet. "Dit is uitermate pijnlijk voor Cordaid-medewerkers en nog pijnlijker voor het werk van onze partners in de ontwikkelingslanden zelf. Uiteindelijk krijgen zij de hardste klappen te verduren."

Maar er was ook goed nieuws. Cordaid is de winnaar van de Transparant Prijs 2011, de prijs voor de charitatieve instelling met het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan reikte de prijs woensdagmiddag uit in Den Haag. Ook Wakker Dier en Warchild waren genomineerd in de categorie grote instellingen.