Ook ambtenaren onthand door BlackBerry-storing

Redactie

De storing bij BlackBerry-fabrikant RIM is ook bij de Nederlandse overheid niet onopgemerkt gebleven. Bronnen bij verschillende ministeries melden dat de onderlinge communicatie stroef verloopt sinds de storing maandag uitbrak. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat woensdag.

De BlackBerry is de standaard voor het mobiele dataverkeer binnen het ministerie van Algemene Zaken, laat directeur-generaal Henk Brons woensdagmiddag weten. Een flink deel van de medewerkers op het ministerie heeft een BlackBerry-toestel. Hetzelfde geldt voor de ministeries voor Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken.

Een voorlichter van het ministerie van Sociale Zaken weet dat alle voorlichters van zijn departement een BlackBerry hebben. Een exact aantal gebruikers kan hij niet geven. Ook hij ondervindt problemen van de storing. "Tijdens Kamerdebatten is het onmogelijk om Twitter in de gaten te houden of online stukken te lezen." De problemen door de storing worden op zijn afdeling ondervangen door intensief contact te houden met collega's.

"Ongemakkelijk, maar niet onoverkomelijk", noemt Brons de problemen met de BlackBerry-telefoons. Het gebruik van internet en het lezen en schrijven van e-mails is onmogelijk en dat bemoeilijkt de communicatie. Op het departement van Brons wordt de vaste computer nu meer gebruikt, wordt er ge-sms't of brengen medewerkers elkaar persoonlijk stukken.

De voorlichter van Sociale Zaken relativeert de driedaagse storing. "Voordat er BlackBerry's bestonden konden we ook met elkaar communiceren, dus nu zal dat ook wel lukken."


Ook ambtenaren onthand door BlackBerry-storing (Foto: Novum)