Amnesty: Arresteer George W. Bush

Redactie

Canada moet de voormalige Amerikaanse president George W. Bush arresteren en vervolgen vanwege zijn toestemming tot martelen. Daartoe heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty opgeroepen. Bush brengt op 20 oktober een bezoek aan Canada.

"Canada moet gezien internationale verplichtingen de oud-president Bush arresteren en vervolgen vanwege zijn verantwoordelijkheid voor misdaden onder internationale wetgeving, waaronder marteling", zei Susan Lee, Amnesty-directeur voor de Amerika's. "Aangezien de Amerikaanse autoriteiten tot nog toe hebben gefaald om Bush voor het gerecht te brengen, moet de internationale gemeenschap ingrijpen. Als Canada geen actie onderneemt tijdens zijn bezoek, dan schendt het land het verdrag van de Verenigde Naties tegen marteling en toont het minachting voor fundamentele mensenrechten."

De schendingen vonden plaats tussen 2002 en 2009 in het kader van een geheim detentieprogramma van de CIA. Het gaat om martelen en andere wrede en inhumane behandelingen, aldus Amnesty. Bush heeft erkend 'waterboarding' te hebben toegestaan, een harde ondervragingsmethode waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd. Ook zijn gedetineerden urenlang in pijnlijke houdingen gedwongen en werd ze slaap onthouden. Amnesty voert daarnaast bewijs aan van marteling in detentiecentra in Guantanamo, Afghanistan en Irak.

Lee stelt dat het een cruciaal moment is voor Canada om te laten zien dat het land bereid is zijn verplichtingen wat betreft mensenrechten na te komen.