Roemeense anticommunist Diaconescu (94) overleden

Redactie

De Roemeense anticommunistische politicus Ion Diaconescu is dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden. Diaconescu streed tegen het communisme en hielp Roemenië op weg richting democratische hervormingen. Diaconescu zat zeventien jaar in de cel vanwege zijn politieke overtuigingen.

Het parlement hield woensdag een minuut stilte voor Diaconescu, die werd beschouwd als een politicus die werd gedreven door principes en niet door persoonlijke belangen. "De politici van tegenwoordig denken alleen aan zichzelf. Daarom moddert Roemenië voort", zei de bekendste Roemeense politieke dissident Doina Cornea. Net als Diaconescu werd Cornea onder huisarrest geplaatst door de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu vanwege kritiek op het regime.

"Ion Diaconescu begreep dat geloof en principes nationale schatten zijn en hij verloochende die waarden niet in de zeventien jaar dat hij in communistische gevangenissen zat", zei Cornea.

Diaconescu maakte eind jaren dertig zijn intrede in de politiek als lid van de jongerenafdeling van de Boerenpartij. Hij werd in 1947 gearresteerd toen de communisten aan de macht kwamen. Hij overleefde zijn gevangenisstraf, anders dan de tienduizenden Roemenen die stierven in de communistische goelags. In 1964 kwam hij onder een amnestieregeling voor politieke gevangenen vrij en toen er in 1989 een einde aan het communisme was gekomen hielp hij bij de wederopbouw van de centrumrechtse Boerenpartij.

De voormalige Roemeense president Ion Iliescu en de huidige president Traian Basescu loofden hem woensdag. Basescu zei dat Diaconescu een 'symbool van de strijd tegen het communisme' blijft.

Diaconescu's open kist stond woensdag op het hoofdkantoor van de Boerenpartij voor een laatste eer. Hij wordt donderdag in Boekarest begraven.


Roemeense anticommunist Diaconescu (94) overleden (Foto: Novum)