Onderbroekterrorist bekent schuld

Redactie

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab heeft woensdag onverwacht bekend schuldig te zijn aan een poging tot een aanslag op een vliegtuig boven Detroit. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. Abdulmutallab probeerde op Eerste Kerstdag 2009 met een onderbroek vol explosieven het vliegtuig uit Amsterdam op te blazen.

Abdulmutallab beantwoordde woensdag vragen van een federale rechter, waarna hij bekende schuldig te zijn aan de aanklachten. Hem is onder meer terrorisme en poging tot moord ten laste gelegd. Volgens de Nigeriaaan was de bom 'een gezegend wapen om de levens van onschuldige moslims te redden'. Hij zei de aanslag te hebben willen plegen uit wraak voor de moord op moslims overal ter wereld.

Abdulmutallab kwam uit Lagos en was op Schiphol op Northwest-vlucht 253 overgestapt. Kort voor de landing probeerde hij een in zijn onderbroek verborgen bom te ontsteken. Dat mislukte echter, waarna de Nederlander Jasper Schuringa en andere passagiers boven op hem sprongen en hem overmeesterden. Het toestel had bijna driehonderd mensen aan boord.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten handelde de Nigeriaan in opdracht van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, waarmee hij in Jemen in contact was gekomen.


Onderbroekterrorist bekent schuld (Foto: Novum)