PvdA: Geen overdrachtsbelasting voor starters

Redactie

De overdrachtsbelasting moet tijdelijk verdwijnen voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Dat heeft PvdA-Kamerlid Jacques Monasch woensdag bepleit in een debat in de Tweede Kamer over de woningmarkt. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) zei niet veel voor het plan te voelen.

Volgens Monasch komt de woningmarkt weer op gang zodra meer starters een huis gaan kopen. De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent voor iedereen heeft te weinig effect en kan al per 1 januari worden teruggedraaid, in plaats van per 1 juli, stelde de PvdA'er.

Donner wees erop dat de verlaagde overdrachtsbelasting voor iedereen geldt, ook voor starters. Het verlaagde tarief eerder afschaffen dan gepland wekt volgens Donner geen vertrouwen. "En het gaat er juist om dat mensen weer vertrouwen krijgen."

Het CDA bepleitte tijdens het debat de invoering van een combinatie van huren en kopen voor starters. Zij moeten een woning eerst kunnen huren, om deze vervolgens te kunnen kopen zodra ze voldoende hebben gespaard voor een eigen betaling, stelde Kamerlid Bas Jan van Bochove.