Inwonertal Randstad blijft gestaag doorgroeien

Redactie

Het aantal inwoners van de Randstad groeit onverminderd door. De bevolking van de Randstadprovincies groeit tussen 2010 en 2025 met zevenhonderdduizend mensen, evenveel als de vijftien jaar ervoor. Dat blijkt uit een prognose van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht tellen nu zo'n 7,6 miljoen inwiners. Van de groei van deze Randstadprovincies komt een belangrijk deel op het conto van de grote steden. Zo groeit de bevolking van Amsterdam naar verwachting met 110.000 inwoners.

Buiten de Randstad komen er in dezelfde periode tweehonderdduizend mensen bij. Dat is de helft van het aantal mensen dat er in de afgelopen vijftien jaar bij kwam. Het zijn vooral de studentensteden als Groningen, Nijmegen en Zwolle die groeien.

In een derde van de gemeenten krimpt de bevolking met tweeënhalf procent of meer. In totaal scheelt dat 180.000 inwoners. Vooral de Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Groningen hebben te maken met bevolkingskrimp.

De groei kan op termijn leiden tot meer druk op de woningmarkt. Veel gemeenten, ook in groeiregio's, hebben woningbouwplannen vanwege de crisis opgeschort.