Kapitein schip Nieuw-Zeeland opgepakt

Redactie

De kapitein van het containerschip dat vorige week woensdag vastliep op het Astrolabe-rif voor de kust van Nieuw-Zeeland is opgepakt. Hij is aangeklaagd wegens het op onveilige en riskante wijze besturen van het schip.

De kapitein van het onder Liberiaanse vlag varende vrachtschip Rena moest woensdag in de rechtbank verschijnen. Als de man, wiens identiteit niet is vrijgegeven door de rechtbank, wordt veroordeeld, kan hij een jaar celstraf en een boete van omgerekend ruim 5700 euro opgelegd krijgen. Volgens Maritiem Nieuw-Zeeland (MTZ), de instantie belast met de bergingsoperatie, zullen er nog meer aanklachten volgen.

Het weer op het rif is momenteel vreselijk, met golven tot vijf meter hoog, aldus MTZ-woordvoerder Steve Jones. Zo'n zeventig containers zijn inmiddels overboord geslagen en het schip helt nu nog verder over dan dinsdag. Een van de containers is woensdag aangespoeld, zei Jones. De rest van de containers drijven rond, of zijn gezonken.

Door het ruwe weer kunnen de bergers van MTZ het schip niet betreden. Zonder mensen aan boord kan er geen olie uit het schip worden gepompt. Naar verwachting zullen de weersomstandigheden donderdag verbeteren, met golven tot twee meter hoogte. Jones zei dat de bergers donderdag opnieuw gaan proberen het schip te betreden.

De Griekse rederij, Costamare, zei 'volledig mee te werken met de autoriteiten' en alles te doen om de 'impact op het milieu te beperken'. De rederij heeft geen idee hoe het schip bij kalme zee op het rif heeft kunnen lopen.

Het schip zit sinds afgelopen woensdag vast op het Astrolabe-rif, 22 kilometer van Tauranga Harbour. Door de zware zeegang is het schip gaan schuiven. Smith zei dinsdag dat er nu vijf keer zo veel olie uit het schip stroomt als in de eerste dagen na het ongeluk. De autoriteiten schatten dat inmiddels 350 ton zware olie in zee is gelopen. Het schip had ongeveer 1700 ton olie en 200 ton diesel aan boord.

Er zijn 53 dode vogels geborgen, zeventien vogels ondergaan een behandeling om de olie uit hun veren te halen. Volgens Smith zal het weken duren voordat alle olie van de stranden is opgeruimd.


Kapitein schip Nieuw-Zeeland opgepakt (Foto: Novum)