Orka Morgan toch naar dierenpark Tenerife

Redactie

De Orka Coalitie probeert opnieuw te voorkomen dat orka Morgan naar een dierenpark op Tenerife wordt overgebracht. De dierenactivisten zeggen ruim 77 procent zekerheid te hebben dat de familie van de orka is gevonden en willen dat de orka daar wordt vrijgelaten. Daarom gaat de coalitie in beroep tegen het besluit om de orka naar Tenerife over te brengen.

Morgan werd op 23 juni vorig jaar verzwakt uit de Waddenzee gehaald. Sindsdien verblijft zij in het Dolfinarium in Harderwijk. Het Dolfinarium wil de orka overbrengen naar zeepark Loro Parque op Tenerife en had hiervoor een exportvergunning gekregen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

De Orka Coalitie wist hier in augustus via de rechter een stokje voor te steken. De rechter bepaalde toen dat het dier in Harderwijk moet blijven totdat meer onderzoek is gedaan naar mogelijkheden om Morgan terug te zetten in de natuur.

Hierop werden begin september geluidsopnamen van Morgan vrijgegeven. Door die te vergelijken met de geluiden van groepen orka's is de familie volgens de dierenactivisten nu met ruim 77 procent zekerheid gevonden.

"Toch mocht dit overduidelijke positieve resultaat geen reden zijn om Morgan terug te laten keren naar haar familie", stelt De Orka Coalitie. Dat is volgens de coalitie opmerkelijk. "Want het ontbreken van deze informatie vormde het grootste struikelblok voor het uitzetten van Morgan."

Volgens Bleker en het dolfinarium is de kans dat de orka in de natuur overleeft te klein. Het Dolfinarium stelt dat door de tegenwerking van de Orka Coalitie de verhuizing die verbetering zou brengen al 112 dagen langer dan nodig duurt. Na de verhuizing zou de orka gezelschap van soortgenoten kunnen krijgen.

De Orka Coalitie beweert dat Morgan op Tenerife in een nog kleiner bassin wordt gehuisvest. De orka's zouden daar zo agressief zijn dat ze gescheiden van elkaar leven en alleen voor shows en trainingen bij elkaar komen. Eerder deze week kondigden de dierenactivisten aan aangifte te doen tegen het Dolfinarium omdat de orka nog altijd alleen leeft en het bassin te klein zou zijn.

Het Dolfinarium reageerde verbaasd en stelde dat al een stappenplan is gestart om Morgan langzaam te laten wennen aan een groter bassin met gezelschap. "Iedereen met kennis van zaken weet dat dit niet direct kan gebeuren", zei een woordvoerder.


Orka Morgan toch naar dierenpark Tenerife (Foto: Novum)