Olie uit vastgelopen schip op strand Nieuw-Zeeland

Redactie

Kleine hoeveelheden olie uit een op een rif gelopen containerschip zijn maandag aangespoeld op een strand in Nieuw-Zeeland. Pogingen om de resterende olie uit het schip te pompen zijn opgeschort omdat er storm op til is met hoge golven.

Het schip de Rena liep afgelopen woensdag op een rif op 22 kilometer van de haven van Tauranga. Het schip lekt olie en de autoriteiten vrezen dat het 236 meter lange schip in tweeën kan breken.

Het schip heeft 1700 ton bunkerolie en tweehonderd ton dieselolie aan boord. Tot nog toe is ongeveer dertig ton in de Bay of Plenty gestroomd. De olie heeft een vlek van ongeveer 5 kilometer lengte gevormd.

Als het weer het toelaat willen bergers eerst de achtergebleven olie overpompen. Ook moeten containers van boord worden gehaald om het schip lichter te maken voordat het kan worden vlotgetrokken.

Ongeveer tweehonderd mensen werken aan de berging. Het leger van Nieuw-Zeeland houdt driehonderd man achter de hand voor het geval de stranden moeten worden schoongemaakt.

Premier John Key bezocht de plaats van het ongeluk zondag en eiste een verklaring. "Dit schip voer bij kalme zee midden in de nacht met 17 knopen op een rif dat overal bekend is. Iemand zal ons dus moeten uitleggen hoe dit kon gebeuren."


Olie uit vastgelopen schip op strand Nieuw-Zeeland (Foto: Novum)