'Foute' bedrijven uitgesloten van ontwikkelingsgeld

Redactie

Bedrijven die onvoldoende doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen komen niet langer in aanmerking voor ontwikkelingsgeld. Nederland hanteert hiervoor de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat liet staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) vrijdag weten.

Om kinderarbeid aan te pakken is samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven essentieel, vindt Knapen. Nederlandse bedrijven presteren volgens hem goed als het om maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat. Toch gaat hij erop toezien dat bedrijven waarmee Nederland in zee gaat zich strikt houden aan de OESO-richtlijnen. Dit betekent onder meer dat er geen sprake mag zijn van kinderarbeid en de werknemers een fatsoenlijk loon ontvangen.

"Door naleving van die richtlijnen een voorwaarde te maken voor samenwerking en opdrachten met geld voor ontwikkelingshulp, zetten we een belangrijke stap om ook de achterblijvende bedrijven te bewegen zich daaraan te houden", aldus de staatssecretaris.

Knapen kondigde vrijdag ook aan met minder internationale organisaties in zee te gaan. Organisaties waarbij de bijdrage van Nederland niet effectief of relevant genoeg is, worden geschrapt. Dit geldt onder meer voor de VN-organisatie voor industriële ontwikkeling Unido en UN-Habitat, het programma van de VN dat sociale en duurzame stedenbouw moet bevorderen.