Oud-schooldirecteuren stuurden morbide kaarten

Redactie

De twee frauderende oud-directeuren van de Arnhemse Buitenschool die vorig jaar werden aangehouden, blijken schoolmedewerkers met de dood te hebben bedreigd. Ze verstuurden condoleancekaarten aan personeel met daarop zogenaamd de sterfdatum van de medewerkers. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Assen. De rechtszaak dient volgende week.

De twee werden vorig jaar januari gearresteerd voor valsheid in geschrifte, fraude en bedreiging. Het duo wordt ervan verdacht voor 350.000 euro te veel aan declaraties te hebben ingediend bij het ministerie van Onderwijs.

Het OM vermoedt dat ze fraudeerden door mensen op de loonlijst te zetten die helemaal niet in loondienst waren van de toenmalige Buitenschool, een school voor speciaal onderwijs. Het gaat om de voormalige algemeen directeur en de directeur centrale dienst. Met het geld werd het salaris van de eerste verhoogd, en het zou ook zijn gebruikt om zijn onkostenvergoedingen en een afscheidsbonus te financieren.

Verder denkt justitie dat de directeuren betrokken waren bij de vernieling van de auto van een personeelslid en beledigende brieven aan zijn adres. De fraude kwam aan het licht na een fusie. Opsporingsdienst FIOD begon het onderzoek in 2009 nadat het toenmalig schoolbestuur aangifte had gedaan.

De zaak dient maandag en dinsdag in Assen, omdat een van de verdachten in Drenthe woont. Twee medeverdachten staan met het directieduo in de beklaagdenbank.