Slechts 4 procent meer huizen verkocht

Peter (pberends)

De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent heeft de woningmarkt nauwelijks vlot getrokken. Er zijn wel meer huizen verkocht, maar veel minder dan het kabinet had gehoopt. Vooral vorige maand vielen de verkopen tegen.

In het derde kwartaal steeg het aantal transacties 4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar naar 22.767 woningen. Makelaars hadden rekening gehouden met een stijging van zo'n 10 procent, maar de onzekere financiële situatie in Europa en ook de strengere banken gooiden roet in het eten.

"De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft direct een positief effect op de woningmarkt", zegt de voorzitter van makelaarsvereniging NVM Ger Hukker. "Maar door andere factoren die daar los van staan en tegenwerken in plaats van meewerken, is het effect minder zichtbaar."

Het aantal te koop staande huizen is volgens het NVM gestegen naar 217.000. Nog nooit stonden zoveel woningen in Nederland te koop. De gemiddelde transactieprijs daalde in het derde kwartaal met 1,1 procent op jaarbasis.


Slechts 4 procent meer huizen verkocht