Schoonmakers ministeries in staking

Redactie

De schoonmakers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken leggen vrijdagmiddag hun werk neer. Zij protesteren hiermee tegen de bezuinigingen waardoor twintig mensen hun baan kwijtraken. Dat meldt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer donderdag.

De ministeries van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) hadden tot donderdag 13.00 uur om te reageren op een ultimatum van 55 schoonmakers. Een reactie bleef echter uit.

Kamp wordt verweten 'boter op zijn hoofd' te hebben. Hij heeft dit voorjaar namens de rijksoverheid nog een convenant getekend tegen de prijzenoorlog in de schoonmaak. Kamps ministerie zou echter al driemaal op rij een schoonmaakcontract hebben afgesloten dat hiermee in strijd is.

Al eerder protesteerden de schoonmakers op ludieke wijze tegen de bezuinigingen. In maart kreeg Kamp een pakje boter en het 'boter op je hoofd'-manifest. Na nog een prijsverlaging in september bezorgden de schoonmakers Kamp 55 pakjes boter.

Volgens de vakbond is de tijd van ludieke acties nu voorbij. Vrijdagmiddag rond het middaguur wordt het werk neergelegd. "Misschien dat ze wel gaan luisteren als ze hun eigen troep gaan ruiken", zegt een van de schoonmakers.