Onderzoek kosten strafbare illegaal

static

De Tweede Kamer wil weten wat het de overheid kost om illegaliteit strafbaar te stellen. Een meerderheid steunt een voorstel daartoe van Kamerlid Roos Vermeij (PvdA), bleek donderdag tijdens een overleg in de Kamer met minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

Het kabinet besloot deze zomer dat mensen die illegaal in Nederland verblijven, strafbaar zijn. Zij verdwijnen niet in de cel, maar krijgen een boete. Het strafbaar stellen van illegalen is een wens van gedoogpartner PVV en staat in het gedoogakkoord.

De PvdA riep Leers 'met klem' op om af te zien van het plan. "Ook illegalen zijn en blijven mensen. Ik wil niet van al deze mensen criminelen maken, dat is niet mijn land", zei Vermeij. De nadelen zijn volgens Vermeij verder groter dan de voordelen. Het leidt tot een belasting van politie en de rechtspraak. Ook zorgt het ervoor dat illegalen langer in Nederland blijven, stelt zij.

Ze wil daarom dat Leers de kosten en baten van het voorstel laat onderzoeken. "Het kan wel eens vele miljoenen kosten", verwacht Vermeij. En dure 'symboolpolitiek' is in tijden van bezuinigingen niet gewenst, vindt zij. Vermeij kreeg steun van D66. Kamerlid Gerard Schouw sprak van 'kwalijke symboolpolitiek'. Ook de ChristenUnie steunt het voorstel van de PvdA, evenals de SP en GroenLinks.

Sietse Fritsma (PVV) is daarentegen blij dat er 'eindelijk' een eind wordt gemaakt aan de 'naïeve praktijk' om illegaal verblijf te gedogen. Het is een groot probleem dat alle aandacht verdient, zei hij. "Hoe meer het wordt ontmoedigd, hoe beter." Hij riep de Kamer op het wetsvoorstel snel te behandelen. "Daar wordt de samenleving een grote dienst mee gedaan."

De PVV'er riep Leers verder op om gemeenten die illegalen blijven opvangen, hard aan te pakken. De opvang van illegalen staat een 'effectieve aanpak' namelijk in de weg. Gemeenten die dat doen, worden wat hem betreft flink gekort op het geld dat ze uit het gemeentefonds krijgen. "Wie niet horen wil moet maar voelen."

Ook regeringspartijen CDA en VVD lieten weten geen bezwaar te hebben tegen een onderzoek naar de kosten. Maar de partijen voegden er aan toe de kosten niet doorslaggevend zijn voor het te voeren beleid. "Er zijn wel meer dingen in Nederland die geld kosten en we toch blijven doen. De politie kost ook geld, daar krijgen we veiligheid voor terug", stelde Raymond Knops (CDA).