Nederlandse universiteiten scoren goed

Redactie

Nederlandse universiteiten doen het goed in internationaal opzicht. Op de prestigieuze ranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education heeft Nederland twaalf universiteiten in de top tweehonderd staan. Nederland scoort daarmee derde na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De Universiteit van Utrecht scoort met de 68e plaats het best van de Nederlandse universiteiten. In de top honderd staan verder de universiteiten van Wageningen (75), Leiden (79) en de Universiteit van Amsterdam (92). Vorig jaar haalde niet een Nederlandse instelling de top honderd. Alleen de universiteit van Tilburg valt buiten de top tweehonderd.

De hoge notering van de Nederlandse universiteiten is niet alleen te danken aan verbeterde prestaties. De makers van de lijst gebruiken voor het eerst een andere meetmethode, waardoor nu ook sociale wetenschappen en economie even zwaar meetellen. Verder wordt gekeken naar onder meer inkomen, onderwijs en onderzoek.

Harvard University is na acht jaar onttroond als beste universiteit. California Institute of Technology neemt de toppositie over. De top drie is volledig Amerikaans. In de top tien zijn tussen Amerikaanse instellingen drie Britse universiteiten te vinden.