Polen verdeeld na anti-Duitse opmerkingen

Redactie

De Poolse premier heeft woensdag fel uitgehaald naar zijn uitdager bij de aanstaande verkiezingen, Jaroslaw Kaczynski. Hij beschuldigt hem ervan de Poolse nationale belangen te schaden door verdachtmakingen jegens Duitsland en bondskanselier Angela Merkel aan te wakkeren.

Premier Donald Tusk verklaarde woensdag dat Polen geen betere vriend kent dan Merkel. De betrekkingen met Duitsland zijn daarmee inzet geworden van een emotionele campagne, voorafgaand aan de verkiezingen van zondag.

Kaczynski, die de oppositie aanvoert, beschuldigt Merkel ervan Polen in een ondergeschikte positie te willen dwingen, terwijl Duitsland zou proberen een status als supermacht te krijgen. De oppositieleider uitte zijn beschuldigingen in een boek dat kortgeleden verscheen.

De provocatieve opmerkingen van Kaczynski zijn een teken dat de voormalige premier probeert een anti-Duits sentiment aan te wakkeren om daardoor zelf weer aan de macht te kunnen komen - een strategie die hij en zijn bondgenoten eerder met succes hebben gevolgd.

Tusk beschuldigde op zijn beurt Kaczysnki ervan de nationale belangen van Polen in de waagschaal te stellen. Minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski zei dat Kaczysnki de economische en politieke belangen van Polen schaadt door complottheorieën over Duitsland aan te wakkeren. Hij riep de partij van Kaczynski op te stoppen met het 'zetten van kwaad bloed jegens de grootste handelspartner van Polen'. "Laat mij de vraag stellen: waar zijn de grenzen van obsessie?", aldus Sikorski.

Kaczynski was van 2006 tot 2007 premier. Zijn regeringstermijn werd gekenmerkt door een agressieve houding richting Duitsland en Rusland. Veel oudere Polen voelen zich aangetrokken tot deze houding, het resultaat van een al jarenlang sluimerend wantrouwen jegens de Russen en de Duitsers.

De Duitse regering weigerde commentaar te geven op de kwestie. "Ik kan u alleen zeggen dat de bondskanselier veel waarde hecht aan vriendschappelijke banden met onze Poolse buren en dat ze veel werk maakt van goede betrekkingen met Polen", zei regeringswoordvoerder Georg Streiter.