De Boer laat El Hamdaoui bij Jong Ajax

Niels (DerMeister)

Ondanks dat eerste spits Kolbleinn Sightórsson tot en met de winterstop is uitgeschakeld met een enkelblessure, denkt Ajax-trainer Frank de Boer er niet aan om Mounir El Hamdaoui terug te halen bij de selectie. Ook ging de oefenmeester nogmaals in op de positie van Theo Janssen binnen de selectie.

"Ik heb bewust gekozen voor de verwijdering van Mounir uit de selectie en daar sta ik nog steeds achter. Ik moet het groepsproces bewaken. Als daar op wat voor manier dan ook aan getornd wordt, ben je nog veel verder van huis", aldus De Boer. "Het zou goed zijn als we in de winterstop tot een oplossing komen. Dan doel ik op een verkoop. Want hier heeft niemand wat aan. Het speelt in mijn beleving ook geen rol meer. Ik ben verder gegaan met andere spelers en daar richt ik me op."

Over de positie van Janssen is De Boer duidelijk, hij wil dat medespelers meer op de spelbepaler van de Amsterdammers gaan letten: "Janssen weet zelf ook dat hij dominanter kan spelen dan dat hij tot nu toe heeft gedaan. Xabi Alonso is bij Real Madrid hetzelfde type speler en die vult het met twee vingers in de neus in. Dat moet Theo met zijn kwaliteiten ook kunnen. Theo is gelukkig stoïcijns genoeg om zich niet door alle kritiek te laten beïnvloeden. De kritiek vind ik ook overdreven. Bij een slecht resultaat moet men niet alles maar bij Theo op het bord gooien. Het gaat om samenspel."

"Zo moeten de voorhoedespelers beter anticiperen op zijn kwaliteiten. Als Theo op zijn positie opendraait, weet je dat hij een dieptepass kan en wil geven. Dus zodra Theo de bal krijgt moeten de voorhoedespelers zich al aanbieden of de diepte zoeken. Ik geloof er heilig in dat Theo op deze positie van grote waarde kan zijn", besluit de trainer van Ajax.