1 op 3 veteranen VS vindt oorlogen verspilling

Redactie

Een op de drie Amerikaanse veteranen die hebben gediend sinds de aanslagen van 11 september 2001 in New York is van mening dat de oorlogen in Irak en Afghanistan de strijd niet waard waren. Een meerderheid denkt dat na tien jaar van strijd de Verenigde Staten zich minder zouden moeten richten op buitenlandse betrekkingen en meer op de eigen problemen. Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven opiniepeiling van het Pew Research Center.

De uitkomst zadelt de regering van de Amerikaanse president Barack Obama en het Congres op met een dilemma. De regering-Obama heeft grote moeite om het begrotingstekort in te perken. De prioriteiten op het gebied van defensie moeten worden heroverwogen, terwijl de regering probeert steun bij de Amerikaanse bevolking te houden voor een langere betrokkenheid van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan.

In de race om het presidentschap in 2008 voerde Obama campagne met het beëindigen van de oorlog in Irak en het terugdringen van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Tegen het einde van dit jaar moeten alle Amerikaanse troepen Irak verlaten hebben en dit jaar worden tienduizend Amerikaanse militairen teruggetrokken uit Afghanistan.

Vijftig procent van de veteranen zei dat Afghanistan het waard was om voor te vechten. Uit een peiling onder burgers bleek dat 41 procent deze stelling onderschreef. De oorlog in Irak ligt anders: 44 procent van de militairen vond Irak de oorlog waard. Deze mening deelde 36 procent van de ondervraagde burgers.

Uit het onderzoek bleek tevens dat de veteranen die na 11 september 2001 hebben gediend trots zijn op hun werk, getekend door de oorlogvoering en ervan overtuigd dat de Amerikaanse bevolking weinig kennis heeft van de problemen die militairen en hun familieleden ervaren. Bijna de helft van de veteranen zei dat uitzending naar een oorlogsgebied de relatie met hun echtgenoot onder druk heeft gezet. Een vergelijkbaar aantal gaf aan problemen te hebben met hun kinderen.