Kuipers: "Vijfde plaats is een verrassing"

Peterselieman

Dennis Kuipers sloot gisteren in het World Rally Championship de wedstrijd in Frankrijk af met een vijfde plaats. Hiermee behaalde de Ford-coureur de beste klassering ooit voor een Nederlander in een WK-rally. Zelf noemt de coureur de prestatie een verrassing.

Kuipers is dit jaar bezig aan zijn eerste volledige seizoen in het WRC en moet het opnemen tegen onder meer Sébastien Loeb, Sébastien Ogier, Mikko Hirvonen en Kimi Räikkönen. "Ik rijd zo goed omdat alles op zijn plaats valt. Het team functioneert. Rallyrijden is meer dan twee mensen in een auto. De mensen om de auto heen zijn net zo belangrijk. Op verkeerd afgestelde banden kan ik geen goede proef rijden bijvoorbeeld," zei Kuipers.

Er hoort ook een talentvolle rijder bij, maar zo wil de Nederlander zichzelf niet omschrijven. "Maar ik vind dat anderen dat van je moeten zeggen. Ik weet wel dat ik er keihard voor werk. Als ik iets graag wil, ga ik er voor 200 procent voor. Maar die vijfde plaats in Frankrijk was absoluut een verrassing. Ik had van zo'n resultaat alleen nog maar gedroomd," zei Kuipers die dankzij zijn team FERM Ford beschikt over een auto die bijna te vergelijken is met een fabrieksbolide.

De Nederlander zegt ook veel te danken te hebben aan zijn navigator de Belg Frederic Miclotte. "Op hem vaar ik blind. Ik voel me prettig in de auto. Zaak is je huiswerk goed te doen. Voor de klassementsproef mogen we twee keer de route verkennen en daar besteden Frederic en ik heel veel aandacht aan," zei Kuipers die mede hierdoor geen angst heeft om hard te gaan over de proeven.