Athene zegt volkswoede om saneringen te trotseren

Redactie

De Griekse premier George Papandreou heeft beloofd in weerwil van de al luider klinkende Griekse volkswoede de voorgenomen rigoureuze hervormingen door te zetten. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag gezegd na een overleg met Papandreou in Parijs.

Sarkozy zegde op zijn beurt toe dat de Europese Unie Griekenland bij de pijnlijke saneringsoperatie zal steunen. "Faalt Griekenland, dan faalt de gehele Europese Unie", aldus de Franse president. Papandreou was verheugd over het 'erg constructieve' overleg, en nodigde zijn medeleden uit waarnemers naar zijn land te sturen. Zo kunnen zij met eigen ogen vaststellen dat Griekenland zich inspant om de economische hervormingen te verwezenlijken.

Inspecteurs van de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) hebben een bespreking met de Griekse minister van vervoer moeten uitstellen. Stakende ambtenaren ontzegden hen de toegang tot het bezette ministerie. Ook een afspraak met minister van financiën Evangelos Venizelos werd noodgedwongen verplaatst. Donderdag keerden de inspecteurs in Athene terug om hun werk te hervatten omdat de regering-Papandreou een reeks nieuwe saneringsmaatregelen afkondigde.

Papandreou bezoekt een reeks Europese hoofdsteden om hen te bewegen het tweede reddingspakket voor zijn land, dat de EU Griekenland in juli toezegde, te ratificeren. Dat pakket bevatte onder meer een vrijwillige afschrijving op Griekse obligaties van 20 procent door particuliere schuldeisers. Maar volgens deskundigen gebood de treurige toestand van de Griekse economie eerder een afschrijving van 50 procent. Europese leiders debatteren nu of en hoe de banken tot een verdere afschrijving op het staatspapier moeten overgaan. Frankrijk vreest de gevolgen van zo'n maatregel voor de grote Franse banken, die veel Griekse staatsleningen bezitten.