Overlijden Haasse schokt literair Nederland

Redactie

Literair Nederland reageert geschokt op het overlijden van Hella Haasse. De dag na haar dood wordt ze geroemd om haar werk en wordt getreurd om het heengaan van een groot schrijfster. "Een generatie sterft uit", aldus literair criticus bij Vrij Nederland Jeroen Vullings vrijdag.

Haasse overleed donderdag na een kort ziekbed in haar woonplaats Amsterdam. Ze is 93 jaar geworden. Ze werd tot de grootste Nederlandstalige schrijvers van haar generatie gerekend, waartoe ook Gerard Reve, Harry Mulisch, Willem Frederik Hermans en Jan Wolkers behoren.

Ook koningin Beatrix is getroffen door het nieuws van het overlijden van Haasse. Het staatshoofd heeft vrijdagochtend een condoleancetelegram gestuurd aan de kinderen van Haasse, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag Aad Meinderts noemt het nieuws van het overlijden van Haasse een grote schok. "Ze was een fantastisch schrijver." Haar uitgever Querido stelt te rouwen om het verlies van de auteur. Haasse is meer dan 65 jaar aan Querido verbonden geweest. "Ze was velen zeer dierbaar."

Haasse schreef drie keer het Boekenweekgeschenk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de organisatie achter de Boekenweek, stelt dat Haasse een van de meest geliefde en meest gelezen auteurs van Nederland was. "Ze is van onschatbare waarde geweest voor de Nederlandse literatuur."