Bedrijf verzwijgt gaslek Rotterdam

static

Een bedrijf in het Botlekgebied bij Rotterdam heeft verzwegen dat in augustus ongeveer tweehonderd ton brandbaar butaangas is ontsnapt. De Milieudienst Rijnmond DCMR heeft de zaak vrijdag doorgestuurd naar justitie. Die moet beslissen of het bedrijf vervolgd wordt, meldt een woordvoerder van de dienst.

Het gas ontsnapte vermoedelijk doordat tijdens het winterklaar maken van benzine, waarbij butaan aan de benzine wordt toegevoegd, verzadiging optrad. In twee weken tijd ontsnapte hierdoor in totaal tweehonderd ton butaangas uit een tank, wat het bedrijf Odfjell pas later ontdekte.

De DCMR vermoedt dat er alleen in de omgeving van de tank sprake was van explosiegevaar. De tank stond op een speciaal terrein waar geen ontstekingsbronnen als auto's mogen komen. "Maar het gas is brandbaar, dus nemen we het hoog op", aldus de woordvoerder.

De milieudienst kwam achter het lek door een anonieme tip. Na de tip is contact opgenomen met het bedrijf. De directie wist om welk voorval het ging. Dat van het lek geen melding is gemaakt, wat volgens afspraken wel had gemoeten, kwam doordat het ontsnappen van het gas pas later werd ontdekt.