VS schakelt topman Al Qaida uit

Mick (Philosocles)

De radicale geestelijke Anwar al-Awlaki is bij een Amerikaanse actie gedood. De liquidatie van de in de VS geboren man werd vorig jaar door president Obama bevolen. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij de mislukte vliegtuigaanslag boven Detroit.

Volgens de VS is met de dood van al-Awlaki een gevoelige slag toegebracht aan Al Qaida. De geestelijke zou dagelijks bezig zijn geweest met het smeden van plannen. Naast de mislukte aanslag in 2009 - waarbij de dader overigens door de Nederlander Jasper Schuringa werd overmeesterd - zou Awlaki betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van aanslagen op vrachtvliegtuigen in 2010. Hierbij werden bommen in printercartridges verstopt, die echter werden onderschept.

Awlaki (bron: Wikimedia, foto: Muhammad ud-Deen, licentie: CC BY-SA)Verder wordt Awlaki verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij op Fort Hood in 2009, waarbij dertien Amerikaanse militairen werden gedood. Hij zou zich de laatste tijd hebben beziggehouden met het plannen van aanslagen met cyanide en ricine.

De Amerikanen hadden Awlaki, die sinds 2007 in Jemen verbleef, al een tijdje op het oog. Ze zouden slechts hebben gewacht tot hij zich buiten het bereik van burgers begaf. Die mogelijkheid deed zich naar verluidt bijna voor op 11 september, tien jaar na de aanslagen op het WTC. Twee van de 9/11-kapers bezochten in de jaren 90 de moskee te San Diego waar Awlaki predikte.

De BBC omschrijft de geestelijke, die vloeiend Engels sprak, als een charismatische en belangrijke ideologische inspiratiebron. Zijn dood zou de grootste tegenslag voor Al Qaida zijn sinds de liquidatie van Osama bin Laden. Awlaki wist het internet goed te benutten, en kon daardoor makkelijk mensen bereiken die vatbaar waren voor radicalisatie.