Australië stelt nieuwe filmkeuringsregels voor

Redactie

De Australische bevolking krijgt tot 18 november de tijd om te reageren op een wetsvoorstel voor nieuwe regels rond leeftijdsaanduidingen voor onder meer boeken, films en games. De nieuwe regels zouden het bijvoorbeeld mogelijk maken voor volwassenen om gewelddadige games te kopen. Dat blijkt uit vrijdag door de Australian Law Reform Commission gepubliceerde documenten.

De laatste aanpassing op het gebied van leeftijdsaanduidingen en censuur dateert van twintig jaar geleden. De ontwikkelingen rond internet, sociale media en computerspellen maakt de wetswijziging noodzakelijk, menen de voorstanders van het voorstel. Op dit moment zijn veel gewelddadige games verboden, waaronder de vechtgame Mortal Kombat en het schietspel House of the Dead.

In het voorstel wordt vooral benadrukt dat volwassenen een eigen keuze moeten kunnen maken. Daarnaast blijft het belangrijk kinderen te beschermen tegen gewelddadige beelden. Ouders worden hierbij geholpen door de bestaande keuringen uit te breiden met een leeftijdsindicatie. De keuring T, wat staat voor tiener, zou dan T13+ worden.

Voor gamebedrijven blijft een keuring voor games zonder schadelijke inhoud vrijwillig. Spellen met een enigszins seksueel getinte of gewelddadige inhoud moeten wel een keuring ondergaan. Deze leeftijdsindicaties op gameverpakkingen worden dan hetzelfde als die voor bijvoorbeeld televisieprogramma's, dvd's en bioscoopfilms.


Australië stelt nieuwe keuringsregels voor