Zes maanden cel voor mishandeling agenten

Redactie

Een 48-jarige man uit Nijmegen moet zes maanden de cel in omdat hij twee agenten heeft bedreigd en ernstig mishandeld. Justitie had de verslaafde veelpleger twee jaar achter slot en grendel willen zien, maar de rechtbank in Arnhem vindt zo'n lange straf niet zinvol.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de man in aanmerking komt voor een zogeheten Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD). Die is bedoeld om de maatschappij te beschermen en recidive terug te dringen, bijvoorbeeld door behandeling van een verslaving.

De rechtbank vindt echter dat de Nijmegenaar geen perspectief heeft op een geslaagde behandeling, omdat hij zelf niet gemotiveerd is. Bovendien leverde een eerdere ISD-maatregel niet het gewenste resultaat op.

De man zou in juni een politieman tegen zijn hoofd hebben geschopt en de hand van een andere agent hebben gebroken. Hij heeft de laatste anderhalf jaar naast de mishandeling echter nauwelijks andere strafbare feiten gepleegd, zodat niet gesproken kan worden van een patroon van overlast, is de overweging van de rechter. Oplegging van de ISD-maatregel van twee jaar vindt de rechtbank dan ook disproportioneel.