Leers laat zelf COA onderzoeken

Redactie

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) laat zelf een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat heeft Leers vrijdag bekendgemaakt. Het eerder aangekondigde onderzoek in opdracht van de raad van toezicht is van de baan.

De Tweede Kamer had erop aangedrongen dat Leers zelf onderzoek zou doen. Het onderzoek in opdracht van de raad van toezicht, dat zou worden gedaan door Raad van State-lid Rein Jan Hoekstra, was volgens de Kamer ontoereikend. Ook de rol van de raad moet namelijk worden onderzocht, stelde de Kamer eerder deze week.

Hoekstra zou de bedrijfscultuur bij het COA onder de loep nemen. Dat wordt nu meegenomen in het grotere onderzoek, waarover Leers volgende week meer details bekendmaakt.

Het COA is in opspraak sinds de NOS een kleine twee weken geleden meldde dat er bij de organisatie, die belast is met de opvang van asielzoekers, een angstcultuur heerst. Er zou bovendien sprake zijn van geldverspilling. Ook bleek bestuursvoorzitter Nurten Albayrak te veel verdienen. Zij is op non-actief gesteld.