Meer Nederlanders pessimistisch

Redactie

Het percentage Nederlanders dat pessimistisch is over de Nederlandse samenleving is gestegen. Nog maar 26 procent van de Nederlanders ziet de toekomst nu zonnig in, tegenover 32 procent in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit vrijdag verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nederlanders maken zich ook steeds meer zorgen over de economie. Nu verwacht 41 procent een verslechtering, tegenover 26 procent in het tweede kwartaal van 2011. Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is stabiel. De regering wordt door 54 procent van de Nederlanders vertrouwd, de Tweede Kamer door 57 procent. Het vertrouwen in de vakbonden is negen procentpunt gedaald door de aanhoudende discussie over het pensioenakkoord. De bonden scoren met 61 procent nog wel hoger dan Den Haag.

De lezers van NRC Handelsblad en NRC Next en de kijkers van Buitenhof zijn het meest positief over de samenleving en de politiek. Ook de kijkers van Pownews behoren tot de positiefst gestemden, wat het SCP verklaart uit hun hoge opleidingsniveau. Mensen die vaak afstemmen op Hart van Nederland of die geen enkele krant of programma vaak bekijken, zijn overwegend negatief gestemd.

Over de politiek in Europa zijn Nederlanders minder tevreden geworden. Nog maar 42 procent vindt het EU-lidmaatschap een goede zaak, terwijl dit eerder 48 procent was. Nederlanders maken zich ook steeds meer zorgen over de eurocrisis. Gevreesd wordt dat Nederland moet opdraaien voor het wanbeleid van andere landen.

Het SCP onderzocht ook wat Nederlanders de belangrijkste maatschappelijke problemen vinden. De staat van de gezondheidszorg is hierbij gestegen van plek zes naar plek twee. Deze stijging wordt veroorzaakt door de bezuinigingen in de zorg. De ondervraagden noemen hierbij expliciet het persoonsgebonden budget. Het kabinet zou dit thema bovenaan de agenda moeten zetten, menen de geënquêteerden.

Het grootste maatschappelijk probleem in Nederland is en blijft echter 'de manier waarop we samenleven'. Burgers maken zich nog steeds grote zorgen over het gebrek aan respect, de verhuftering en de ik-cultuur.

De enquête, die elk kwartaal wordt afgenomen, is ditmaal onder 1063 mensen gehouden. Dat gebeurde tussen 1 juli en 5 augustus.