'Uitvoeren Grieks steunpakket heeft prioriteit'

Redactie

Uitvoeren van het nieuwe reddingspakket voor Griekenland heeft prioriteit in de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone. Dat zeiden premier Mark Rutte en zijn Finse evenknie Jyrki Katainen maandag. De premiers willen niets zeggen over mogelijke nieuwe maatregelen om de toenemende crisis te bezweren.

"We hebben dit pakket van 21 juli nodig en zijn zowel in Finland als in Nederland erg druk bezig om het uit te kunnen voeren. De rest is speculatie", zei Rutte tijdens een persconferentie na de ontmoeting met Katainen. Volgens de Finse premier geeft het geen pas te speculeren over alternatieve opties, nu het huidige pakket door sommige nationale parlementen nog moeten worden goedgekeurd.

In veel landen hebben de volksvertegenwoordigers de laatste stem over de steun. Het pakket behelst onder mee een breder mandaat inhoudt voor het European Financial Stability Facility, het noodfonds voor eurozonelanden.

Volgens Katainen is de stemming in het parlement 'een belangrijke kwestie in Finland'. Rutte verwacht dat de Tweede Kamer begin oktober stemt over de aanvullende Griekse steun.

Beide leiders verwerpen de suggestie dat het EFSF wordt uitgebreid. "Er zijn in Nederland, en voor zover ik weet ook in Finland, geen plannen om het bedrag voor het EFSF te verhogen", aldus Rutte.


'Uitvoeren Grieks steunpakket heeft prioriteit' (Foto: Novum)