Hoogleraar wil zwaarder geschut tegen criminelen

Redactie

Politie en justitie zouden zwaardere middelen in moeten zetten om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Daarvoor pleit hoogleraar Cyrille Fijnaut. Hij vindt onder meer dat criminelen vaker overgehaald moeten worden om belastende verklaringen af te leggen over medeverdachten. Fijnaut neemt deze week afscheid van de Universiteit van Tilburg.

De verklaringen van kroongetuigen moeten wel nauwkeurig tegen het licht worden gehouden. Als ze echter kloppen zou justitie 'verregaande toezeggingen moeten kunnen doen', vindt Fijnaut.

De criminoloog erkent in een interview met EénVandaag dat het sluiten van deals met criminelen sinds de IRT-affaire omstreden is. Toen bleken er, met hulp van infiltranten, grote hoeveelheden cocaïne met medeweten van de overheid Nederland te zijn binnengekomen. Toch vindt Fijnaut het tijd om de discussie nieuw leven in te blazen.

De professor wijst erop dat slechts een op de vijf zware criminele netwerken op dit moment wordt aangepakt, onder meer door een tekort aan rechercheurs. Daarom zijn methoden nodig die verdergaan dan de huidige.