Staat betaalt voor zes jaar onterechte tbs

Redactie

Een 26-jarige man die zes jaar lang onterecht in een tbs-kliniek zat krijgt daarvoor een schadevergoeding. Dat zijn het OM en de advocaten van de man overeengekomen. Over de hoogte van het bedrag worden geen mededelingen gedaan, meldt het advocatenkantoor Anker en Anker maandag. Een rechtszaak is van de baan.

De man zat zes jaar onterecht in een tbs-kliniek door een opeenstapeling van fouten. Advocaat Wim Anker noemde dat in juni een 'rechterlijke dwaling in het kwadraat'. Toen de blunder aan het licht kwam, is de man uit Sierra Leone meteen vrijgelaten.

De man was in 2005 veroordeeld tot vier maanden cel voor de mishandeling van een jongen en een man in Hengelo. De rechter had daarvoor opname in een psychiatrische kliniek mogen opleggen, maar geen tbs. Dat mag alleen bij misdrijven waar meer dan vier jaar cel op staat. Dat was echter niet het geval.

Toch legde de rechtbank tbs op. Extra pijnlijk is dat de onterecht opgelegde tbs ook nog eens is verlengd in 2008 en in 2010. Geen van de officieren van justitie en rechters die zich over de verlengingen moesten buigen had de fout opgemerkt.

De man is overigens inmiddels tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hij keert mogelijk terug naar zijn geboorteland.