Gids voor gelovige homoseksuelen met trouwlust

Redactie

Homoseksuelen en lesbiennes die hun huwelijk graag kerkelijk willen laten inzegenen, kunnen binnenkort in een gids opzoeken welke kerken in Nederland daaraan meewerken. De gids Coming Out Churches, die op 9 oktober verschijnt, moet het beeld doorbreken dat 'kerk en homo-emancipatie tegenover elkaar staan'.

De gids is samengesteld door Wielie Elhorst, voorzitter van de landelijke koepelorganisatie voor kerk en homoseksualiteit LKP, en Tom Mikkers, verbonden aan de remonstrantse broederschap. De remonstranten zegenen volgens Elhorst al sinds 1986 huwelijken in van paren van gelijk geslacht.

Het opstellen van de lijst heeft bij een aantal gemeenten geleid tot discussie. "Maar we kwamen erachter dat in de meeste gemeenten die we benaderd hebben de discussie over het algemeen al gevoerd was", licht Elhorst toe. Zoals verwacht zijn met name gemeenten in orthodoxe gebieden, zoals de zogenoemde bible belt, gekant tegen het inzegenen van huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen.

De rooms-katholieke kerk, die tegen het homohuwelijk is, is niet onderzocht. "Er waren echter wel parochies die ons zelf benaderd hebben. Die gaven toe ondergronds wel degelijk homohuwelijken in te zegenen", zegt Elhorst. Welke parochies dat zijn, staat niet in de gids. "We willen ze niet in verlegenheid brengen."

Behalve een overzicht van homovriendelijke kerken staan er in het boek ook interviews en portretten van mensen die een rol hebben gespeeld bij de emancipatie van gelovige homo's en lesbiennes. Aan het woord komen onder anderen CDA-voorzitter Ruth Peetoom, voormalig predikant van de Utrechtse Nicolaïkerk, en musicalacteur Frank Sanders, de weduwnaar van Jos Brink.

De gids wordt zondag 9 oktober officieel gepresenteerd, twee dagen voor de vierde Nationale Coming-out-dag.


Gids voor gelovige homoseksuelen met trouwlust (Foto: Novum)