Opheldering over 'SGP-deal' gevraagd

Redactie

GroenLinks en D66 willen opheldering van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) over een vermeende deal met de SGP over het terugdraaien van de bezuiniging op het kindgebonden budget voor grote gezinnen. Beide partijen willen de bewindsman naar het vragenuurtje roepen.

Zowel Fatma Koser Kaya (D66) als Ineke van Gent (GroenLinks) laten maandag via twitter weten dat zij vragen hebben aangemeld. Aanleiding is een artikel in dagblad Sp!ts. De krant schreef maandag dat Kamp nauw heeft samengewerkt met de streng gereformeerde partij bij de bezuinigingen op het kindgebonden budget.

Het kabinet wilde aanvankelijk gezinnen met meer dan twee kinderen korten op dit budget. Onder druk van de SGP ging dit plan vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen van tafel. De bezuiniging van tweehonderd miljoen wordt nu verdeeld over alle gezinnen. Het kabinet neemt een plan van de SGP hiertoe over.

Sp!ts schrijft op basis van informatie waarover de krant beschikt dat Kamp 'in het diepste geheim' zijn goedkeuring aan dit plan al had gegeven en was betrokken bij de uitwerking ervan. De SGP laat in de krant weten dat het plan wel degelijk uit eigen koker kwam, maar hij geeft toe dat Kamp was betrokken bij de uitwerking. Dat zou niet ongebruikelijk zijn.

Het kabinet is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de SGP.