'Shutdown' dreigt opnieuw in VS

static

Een zogeheten shutdown van de Amerikaanse overheid, waarbij alle niet essentiële taken van de federale overheid stil komen te liggen, ligt wederom op de loer. Een ruzie tussen de Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres over noodhulp aan de slachtoffers van natuurrampen ligt ten grondslag aan de patstelling.

"Het is beschamend", zei Democratisch senator Mark Warner zondag. "Gaan we ons land en de Amerikaanse bevolking weer opschepen met het spektakel van een dreigende shutdown van de overheid?"

De zaak draait omgerekend om iets minder dan een miljard euro van het federale budget. Dat is het geld dat is bestemd voor noodhulp aan slachtoffers van overstromingen, orkanen, tornado's en andere natuurrampen. De vraag is of deze hulpgelden moeten worden gecompenseerd door te snijden in andere overheidsuitgaven.

Het zijn dit soort ruzies die het vertrouwen van de bevolking in het Congres tot een absoluut dieptepunt hebben doen dalen. Ongeveer acht op de tien Amerikanen zijn ontevreden over het handelen van het Congres sinds de ruzie deze zomer over het federale budget. Als gevolg van de dreigende shutdown eerder dit jaar werd de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagd.

De huidige patstelling roept de volgende vraag op: als parlementariërs het al niet eens kunnen worden over noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen, hoe moet dan later dit jaar overeenstemming worden bereikt over ruim 1,1 biljoen euro aan bezuinigingen? De onzekerheid over noodhulp is een bron van zorg voor de inwoners van Joplin in de staat Missouri, waar in mei 134 mensen het slachtoffer werden van een reeks tornado's.

"We kunnen de moeite die wordt gedaan om onze economie te versterken waarderen, maar we maken ons zorgen wat voor gevolgen dat voor ons heeft", zei burgemeester van Joplin Mike Woolston vrijdag. De leden van het Congres moeten het volgens Woolston eens worden voordat FEMA, de federale rampenbestrijdingsdienst, deze week zonder geld komt te zitten. Volgens medewerkers van FEMA heeft de dienst minder dan 130 miljoen euro in kas.

Zelfs het vooruitzicht van een geplande vakantie kon de Congresleden er niet toe bewegen overeenstemming te bereiken. De Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben, blokkeerde vrijdag een wetsvoorstel van het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. Dat wetsvoorstel bevatte zo'n 1,2 miljard euro aan bezuinigingen om de beoogde noodhulp te compenseren. Het Huis van Afgevaardigden is zelf vrijdag met vakantie gegaan en komt pas over een week weer bijeen.

Volgens de Democraten is de eis van bezuinigingen om de noodhulp te compenseren niet alleen ongekend, maar ook oneerlijk. Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, stelde een stemming over het wetsvoorstel vrijdag uit tot maandag. De enige optie, volgens Reid, is 'capituleren voor het banen vernietigende wetsvoorstel' van de Republikeinen.

De Republikeinse senator Lamar Alexander gaf Reid de schuld van de patstelling. "Hij heeft de hele week een crisis gecreëerd terwijl er helemaal geen crisis is", aldus Alexander. De Republikeinen menen dat het Amerikaanse volk het bij een staatsschuld van meer dan 10 biljoen euro schandelijk vindt dat Democraten weigeren voor 1,2 miljard euro aan bezuinigingen te stemmen. "Wij sturen de boodschap uit dat niets belangrijker is dan het bevriezen van overheidsuitgaven", zei het door de conservatieve Tea Party gesteunde Congreslid Bill Huizenga.

De Democraten gaan ervan uit dat de bevolking het kleinzielig en manipulatief zal vinden om slachtoffers van natuurrampen in het ongewisse te laten over hulp aan de door natuurrampen getroffen gebieden.

Het is mogelijk dat het Congres, op het laatste moment, een shutdown weet te voorkomen voordat het begrotingsjaar vrijdag afloopt. De Senaat wil maandag stemmen over een Democratisch wetsvoorstel dat niet voorziet in bezuinigingen om de noodhulp te bekostigen. Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, is echter zelfverzekerd dat het wetsvoorstel niet ter tafel zal komen. Een stemming over wetsvoorstellen kan in de 100-koppige Senaat worden geblokkeerd met slechts 41 stemmen, en de Republikeinen hebben de beschikking over 47 zetels.