Een op zes mannen is 40-plus bij geboorte kind

Redactie

Steeds meer mannen zijn de leeftijd van 40 gepasseerd bij de geboorte van een kind. Vorig jaar was een op de zes vaders 40-plus. In 1996 gold dat voor een op de elf, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mannen zijn gemiddeld 32,4 als ze voor het eerst vader worden. De gemiddelde leeftijd van mannen die voor het eerst of opnieuw vader werden was 34. Vrouwen zijn gemiddeld drie jaar jonger dan mannen als ze (opnieuw) moeder worden.

Nederlandse ouders zijn over het algemeen wat ouder dan die in andere Europese landen. IJslandse en Engelse vaders zijn gemiddeld 32,5 bij de geboorte van een kind en Noorse vaders 33,4, Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen vaders en moeders is in andere landen ook ongeveer drie jaar.

Vorig jaar zijn ruim 184.000 kinderen geboren. Ruim zestig procent van hen had een dertiger als vader. In 1996 gold dat nog voor 66 procent. Een op de zeven vaders was tussen de 40 en 50 bij de geboorte van een kind, tegen een op de elf in 1996. Het aandeel vaders van 50 jaar of ouder schommelt rond de 1 procent.

Vorig jaar werden naar schatting 650 tieners vader. Het aantal tienermoeders is ongeveer vijf keer zo hoog.