'Meer controle huisartsen medicijngebruik ouderen'

Redactie

Huisartsen moeten een keer per jaar het medicijngebruik van ouderen doorlichten. Dat stelt het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) zaterdag in een interview met RTL Nieuws. Onderzoek onder ouderen die veel medicijnen gebruiken zou uitwijzen dat ze veel pillen slikken die ze niet meer zouden moeten innemen, met mogelijke gezondheidsschade tot gevolg.

Voor het onderzoek keken huisartsen, apothekers en medewerkers van verzorgingshuizen in Groningen een tijd lang naar wat vierhonderd ouderen voor medicijnen gebruiken. Hieruit bleek dat in 650 gevallen de medicatie was gewijzigd. Bij 55 procent was het advies geweest direct te stoppen met een bepaald medicijn, als maagzuurremmers, plas- en slaappillen. Per patiënt bleek 115 euro te kunnen worden bespaard.

Het NHG werkt momenteel aan een richtlijn, waarin staat dat huisartsen een keer per jaar het medicijngebruik van oudere patiënten moeten doorlichten. De maatregel moet volgend voorjaar ingaan. De NHG vindt wel dat huisartsen moeten worden beloond voor de moeite.

De fracties in de Tweede Kamer willen echter niets weten van extra geld voor huisartsen. Eeke van der Veen van de PvdA vindt dat het controleren van het medicijngebruik van ouderen tot de gewone taken van de huisarts behoort. Daarvoor hoeven ze volgens het Kamerlid geen extra geld te krijgen. Het CDA en de VVD zijn het eens met de PvdA.