Roemenië laat vrachtwagens alsnog toe

Redactie

Twaalf van de vijftien Nederlandse bloementransporten die Roemenië aan de grens heeft tegengehouden, zijn alsnog tot het land toegelaten. Dat heeft de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) donderdag gemeld.

Volgens het Roemeense ministerie van landbouw is uit onderzoek van 37 monsters gebleken dat de transporten geen bacteriën bevatten die quarantaine noodzakelijk maken. Wel is een schadelijke larve aangetroffen, maar die is gemakkelijk uit te roeien. Zeventien monsters worden nog onderzocht.

De trucks werden vrijdag tegengehouden. Een groot deel van de bloemen en planten is vernietigd. "Dat krijg je met beperkte houdbare producten, zonder water en zonlicht verpieteren ze", zegt een TLN-woordvoerder.

De schade is moeilijk te bepalen, maar de zegsman houdt het op ruim een miljoen euro. "We gaan kijken of het ergens te verhalen is, maar dat zal niet meevallen." Voor één bedrijf is het een enorme strop, daarvan zijn negen vrachtwagens tegengehouden." De drie vrachtwagens die achterbleven hadden volgens de woordvoerder wel een Nederlandse lading, maar geen Nederlandse kentekens.

TLN meldt verder dat de transporten werden toegelaten voordat de onderzoeksresultaten bekend waren, en schrijft dat toe aan politieke druk op Roemenië. Nederlandse politici verdenken Roemenië ervan wraak te willen nemen nu Nederland de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone heeft geblokkeerd.

De Roemeense president Traian Basescu heeft op de Roemeense televisie verklaard dat een deel van de bloemen volgens de papieren op weg waren naar bedrijven die niet bestonden. Dat de vrachtwagens zijn tegengehouden, zou te maken hebben met fraudebestrijding. Basescu zei ook dat de komende tijd melktransporten extra streng zullen worden gecontroleerd.

TLN houdt er rekening mee dat Roemenië inderdaad zal doorgaan met overdreven strenge controles van Nederlandse vrachtwagens. Transportbedrijven krijgen het advies het papierwerk extra goed te controleren. Als er ook maar iets niet in orde is, zal dat worden gebruikt als excuus om vrachtwagens tegen te houden, denkt de organisatie. In Bulgarije zijn nog geen vergelijkbare voorvallen gemeld, zegt TLN.