Koerdische groep claimt aanslag Ankara

Redactie

Een militante Koerdische groep heeft donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag met een autobom eerder deze week in de Turkse hoofdstad Ankara. Bij de explosie in de buurt van een school kwamen drie mensen om het leven en raakten 34 gewond.

De verantwoordelijkheid werd volgens het pro-Koerdische persbureau Firat opgeëist door een groep die zich de Vrijheidsvalken van Koerdistan noemt. Deze militante afsplitsing van de PKK zegt volgens Firat ook achter een kleinere bomaanslag in de badplaats Kemer te zitten, waarbij op 28 september tien mensen gewond raakten. De explosie is volgens de Vrijheidsvalken nog maar 'een begin' in de 'oorlog' die de regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aan de Koerdische rebellen heeft verklaard.

Turkse gevechtsvliegtuigen voerden deze zomer bombardementen uit op schuilplaatsen van de PKK in Noord-Irak, na toegenomen aanvallen van rebellen in Turkije. Het Turkse leger zette woensdag met tweeduizend militairen een offensief in tegen Koerdische rebellen in de provincie Tunceli. Ook werden opnieuw bases van rebellen in Noord-Irak gebombardeerd. Deze week heeft de Turkse politie in het zuidoosten van het land ook meer dan vijftig Koerdische verdachten opgepakt.


Koerdische groep claimt aanslag Ankara (Foto: Novum)