Cohen ziet coalitie als risico voor Nederland

Redactie

De gedoogcoalitie is besmeurd door de PVV en wordt een steeds groter risico voor Nederland. Dat zei PvdA-leider Job Cohen donderdagavond bij aanvang van de tweede termijn in het debat over de begroting voor volgend jaar. Een motie van afkeuring hield hij op zak.

Veel aandacht ging er tijdens de Algemene Beschouwingen uit naar de toon van het debat: de beschuldigingen van PVV-leider Geert Wilders aan het adres van Cohen - bedrijfspoedel - en zijn uithaal naar premier Mark Rutte (VVD) - doe eens normaal, man.

Door deze 'aaneenschakeling van grofheden' is een inhoudelijk debat deels onmogelijk gemaakt, zei Cohen. En de premier wuift de aanvallen van Wilders te lichtzinnig weg, waarmee hij volgens Cohen zijn eigen ambt ondergraaft. "Deze coalitie wordt een steeds groter risico voor Nederland", was Cohens conclusie.

De PvdA-leider diende echter geen motie van afkeuring in. Wel een aantal moties over de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de zorg. Zo eist hij dat het kabinet de bezuiniging op het persoonsgebonden budget een jaar uitstelt. Ook moet het kabinet de inkomensgevolgen van deze bezuinigingen in kaart brengen, aldus Cohen.