Kamer wil F-16's niet zonder mandaat boven Libië

Redactie

Het kabinet moet de zes F-16's die in Libië worden ingezet mogelijk een paar dagen aan de grond houden. Het mandaat voor de missie verloopt vrijdag en de Tweede Kamer kan pas woensdag instemmen met verlenging. Hierdoor zouden de gevechtsvliegtuigen die deelnemen aan de NAVO-missie vier dagen rondvliegen zonder mandaat van de Kamer.

Het kabinet liet woensdag weten de missie met drie maanden te willen verlengen. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vindt dit 'aan de late kant'. Hij hamert erop dat de procedure zorgvuldig verloopt. Hij heeft het kabinet gevraagd om donderdag nog een brief te schrijven waarin wordt uitgelegd hoe de periode van vrijdag tot woensdag overbrugd wordt.

"Stel dat er in die dagen iets gebeurt. Dan is er een probleem", aldus Ormel. Een mogelijke oplossing is dat de vliegtuigen een paar dagen niet vliegen. Ook kan het kabinet achteraf om toestemming vragen. "Maar dan willen we dat wel weten", vindt Ormel.

"Het is aan het kabinet om te besluiten of men zonder mandaat wil vliegen. Maar dan moeten ze dat wel melden aan de Kamer", reageerde PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wijst erop dat het kabinet geen toestemming nodig heeft om de missie te verlengen. "Maar wij vragen aan de regering of men door wil vliegen of dat 'stand-down' verstandig is."