Berlusconi ontsnapt ternauwernood aan crisis

Redactie

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is donderdag in het parlement door het oog van de naald gekropen. Parlementariërs besloten in een anonieme stemming de immuniteit van een partijgenoot van Berlusconi niet op te heffen. Daarmee ontkomt Marco Milanese aan een onderzoek naar corruptie en is de toekomst van Berlusconi's meerderheidsregering gered.

De leden van het parlement stemden met slechts zes stemmen verschil tegen het voorstel de immuniteit van Milanese, een voormalige naaste medewerker van de Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti, op te heffen. De anonieme stemming was een belangrijke test voor de cohesie van de coalitie van Berlusconi. Als het voorstel zou zijn aangenomen, dan had dat een sterk signaal geweest over verdeeldheid tussen de partijen. Het had bovendien een smet geweest op het blazoen van Tremonti, de geestelijk vader van de bezuinigingen die Italië moet gaan treffen om de Europese financiële crisis het hoofd te bieden.

Berlusconi zei tevreden te zijn met de uitslag, 312 stemmen tegen en 306 voor. In Italiaanse media werd echter berekend dat ten minste zeven bondgenoten van Berlusconi hadden ingestemd met de opheffing van de immuniteit van Milanese, waardoor hij opgepakt had kunnen worden.

Milanese trad in juni terug als politiek adviseur van Tremonti vanwege een corruptieonderzoek. Aanklagers in Napels beschuldigden Milanese ervan vertrouwelijke informatie te hebben doorgespeeld in ruil voor geld en andere diensten. De politicus ontkent de aantijgingen.

De positie van Tremonti is door de hele kwestie aan het wankelen gebracht. Italië verkeert in zwaar weer en de financiële markten eisen garanties van Tremonti dat Rome serieus werk maakt van het beteugelen van de staatsschuld. Deze week verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Italië van A+ naar A. Daarmee werd de vrees gevoed dat Italië langzaam maar zeker in een vergelijkbare crisis als Griekenland afglijdt.