Nederland houdt Roemenië buiten Schengen

Redactie

Nederland heeft donderdag de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone tegengehouden. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) hield op een vergadering met zijn Europese collega's voet bij stuk.

Leers kondigde vorige week al aan dat hij de toetreding van Roemenië en Bulgarije zou blokkeren. Volgens de Europese Commissie voldoen de twee landen aan de voorwaarden om te worden toegelaten tot het Schengengebied, waarin vrij gereisd kan worden. Nederland vindt echter net als Finland dat Roemenië en Bulgarije te weinig doen tegen corruptie en niet in staat zijn hun grenzen goed te bewaken.

De Poolse minister van binnenlandse zaken Jerzy Miller, die de vergadering in Brussel voorzat, toonde zich niet gelukkig met het veto van Nederland en Finland. Volgens hem is Roemenië en Bulgarije beloofd dat ze mochten toetreden als ze aan alle voorwaarden voldeden, en is die belofte nu gebroken.

Voor de toetreding van nieuwe landen is de unanieme instemming vereist van de 22 EU-landen die in de Schengenzone zitten. De niet-EU-landen Zwitserland, Noorwegen en IJsland horen ook bij het Schengengebied, maar mogen niet meestemmen.