OM eist zes maanden cel tegen Damschreeuwer

Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen de Damschreeuwer. De 40-jarige man, die vorig jaar de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam verstoorde, mag ook vijf jaar lang niet bij de herdenking komen, vindt justitie.

De dakloze Gennaro P. kwam zelf niet opdagen in de Amsterdamse rechtbank. Hij staat terecht voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het verstoren van de rust. Bij de paniek die volgde op zijn schreeuw, raakten tientallen mensen gewond. Aanvankelijk werd P. ook verdacht van 'aanranding van de koningin', maar dat deel van de aanklacht is later geschrapt.

Volgens de officier van justitie is P. aansprakelijk voor de paniek die op de Dam ontstond. "De verdachte heeft bewust iets vervelends gedaan, en moet niet worden gezien als een romantische zwerver." Justitie nam in de eis mee dat de Damschreeuwer geen spijt heeft getoond. "Hij sluit zelfs niet uit dat hij het weer zou doen, als hij de kans krijgt." Als P. zich de komende vijf jaar tijdens de dodenherdenking weer op de Dam vertoont, moet hij ook het voorwaardelijke deel van zijn straf uitzitten.

P. liet aan de Amsterdamse stadszender AT5 weten dat hij de eis 'behoorlijk hoog' vindt. "Ze mogen blij zijn dat ik niet aanwezig was, want dan had ik nog wel eens behoorlijk uit mijn slof kunnen schieten."

P.'s advocaat Theo Hiddema bepleitte in de rechtszaal vrijspraak. Hij stelde dat er geen verband mocht worden gelegd tussen de schreeuw en het letsel van de bezoekers van de dodenherdenking. "Daar zaten nog wat factoren tussen, hoewel hij misschien wel een morele grens heeft overschreden."

Een deel van de mensen die gewond raakten, eisen samen duizenden euro's schadevergoeding, omdat zij een tijd niet konden werken.

De man heeft voor de schreeuw vorig jaar ruim een maand vastgezeten. P. werd in april opnieuw aangehouden, voor diefstal. Omdat hij veelpleger zou zijn, werd hij voor negentig dagen vastgezet en zat hij dit jaar tijdens de dodenherdenking in de cel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.