Islamatisch centrum nabij Ground Zero geopend

Redactie

Het islamitische centrum nabij de plek waar het World Trade Centre ooit stond in New York heeft woensdagavond zijn deuren geopend. De bouw van het centrum, dat onder andere een moskee huisvest, was de aanleiding voor veel controverse.

Een orkest met traditionele instrumenten uit het Midden-Oosten speelde op de opening en de muren waren bekleed met een foto-expositie van kinderen van allerlei nationaliteiten.

De ontwikkelaar van het centrum, Sharif El-Gamal, zei eerder in een interview met Associated Press dat de grootste fout bij de bouw van het centrum was dat de nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 niet zijn betrokken bij het project. "We hebben ongelooflijke fouten gemaakt", aldus El-Gamal.

"We begrepen in eerste instantie niet dat wij de verantwoordelijkheid hadden om ons private project te bespreken met de nabestaanden van de slachtoffers", zei El-Gamal. "Maar we zijn nu vastbesloten om deze mensen bij ons project te betrekken. We luisteren naar ze." El-Gamal, een in Brooklyn geboren moslim, gaf aan dat er nu ten minste één nabestaande van 9/11 in de raad van advies van het centrum zit.

Volgens El-Gamal is het centrum geïnspireerd op een soortgelijk joods centrum (JCC) in zijn buurt in Manhattan. "Ik wilde dat mijn dochter leerde zwemmen, dus nam ik haar mee naar het JCC", zei El-Gamal. "En toen ik daar binnenliep dacht ik 'wow, dit is geweldig'."

Het centrum had volgens critici niet gebouwd moeten worden, gezien het feit dat het op slechts twee straten van Ground Zero ligt. Onder de critici was PVV-leider Geert Wilders, die vorig jaar in New York sprak op een betoging tegen wat hij noemde 'de moskee op Ground Zero'.

Het centrum is toegankelijk voor mensen van alle geloven en er komt een gedenkteken voor de aanslagen van 11 september 2001. El-Gamal noemde de weerstand tegen de bouw van het centrum 'deel van een campagne tegen moslims'.