Dure dassenverhuizing eist slachtoffers

Redactie

Van de vier dassen die de gemeente Ede voor driehonderdduizend euro liet verhuizen, zijn er twee dood. Het contact met de zender van het derde dier is sinds mei verbroken, maar het vierde exemplaar is geregeld te zien op landgoed Slangenburg in de Achterhoek.

De vier diertjes werden begin dit jaar in het geheim verhuisd van landgoed Kernhem in Ede naar landgoed Slangenburg, omdat in Kernhem een woonwijk wordt gebouwd. De dassen, twee mannetjes en twee vrouwtjes, werden na drie maanden wennen vrijgelaten. Kennisinstituut voor de groene leefomgeving Alterra voorzag ze van een zender en volgde ze.

Eind april werden twee dassen dood teruggevonden, een mannetje en een vrouwtje. Sectie wees uit dat ze hoogstwaarschijnlijk zijn overleden door landbouwgif.

Toen het contact met de zender van het tweede vrouwtje in mei uitviel, is nog tevergeefs gezocht met onder meer een vliegtuig. Op beelden van camera's in het veld is echter te zien dat het tweede mannetje nog steeds op Landgoed Slangenburg is en wordt vergezeld door een vrouwtje. Of dit het tweede verhuisde vrouwtje betreft, is onduidelijk. Het gezenderde mannetje bestrijkt een gebied van ruim tien vierkante kilometer.

De dassen werden tijdens het kappen van bomen in op het landgoed in Ede aangetroffen, waarna werd besloten ze te verhuizen. De Achterhoek is volgens deskundigen een 'ideale' habitat voor de beschermde diersoort en daar lijkt de vestiging nu definitief. Naast de hoofdburcht waarin beide dassen regelmatig verblijven zijn diverse bijburchten gevonden.

Alterra stopt in het najaar met de monitoring en publiceert naar verwachting begin volgend jaar de resultaten.


Dure dassenverhuizing eist slachtoffers (Foto: Novum)