Libische prins stelt monarchie voor

Redactie

De achterneef van de Libische koning Idris, die in 1969 door Moammar Gadhafi werd verdreven, heeft de eventuele terugkeer van de monarchie voorgesteld. De Libische bevolking zou zich hierover moeten mogen uitspreken, zei hij woensdag in Rome.

De Nationale Overgangsraad, wiens strijders een einde maakten aan de dictatuur van Gadhafi, hebben al aangegeven geen rol in te ruimen voor prins Mohammed el Hasan el Rida el Senussie of zijn familieleden. Daar laat de prins zich echter niet door ontmoedigen.

Het Libische volk zou moeten mogen kiezen welke vorm van democratische regering zij wil, hetzij een republiek, hetzij een monarchie, aldus de prins. Wat belangrijk is, is 'ervoor te zorgen dat we een democratie hebben, dat we keuzevrijheid hebben'.

De familie van de prins verhuisde eind jaren tachtig naar Londen. Vandaaruit vertrok de prins naar Rome om daar met Italiaanse leiders te spreken over de toekomst van Libië. Hij werkte, zei hij, om ervoor te zorgen dat de toekomst van Libië rooskleurig is, 'met gezondheidszorg, met vrijheid van meningsuiting en met gerechtigheid'.