Topless vrouwenbeeld verhuld teruggevonden in kerk

Redactie

In een kerk in Bristol is een beeld gevonden dat verhullender gekleed was dan de maker ervan misschien wel had bedoeld. Het beeld van een topless vrouw werd met een bedekt bovenlichaam ontdekt boven een openhaard bij de plek waar John Wesley, de achtiende-eeuwse grondlegger van het methodisme, zijn geloof belijdde.

De Britse krant The Guardian meldde dat het vrouwelijk naakt wellicht een te grote afleiding was voor Wesley of zijn volgelingen. De conservators wisten het loden borstharnas te verwijderen. Zij denken dat het vrouwenbeeld, waarvan niet bekend is hoe oud het precies is, oorspronkelijk met blote borsten te zien was.

De vrouw zou een afbeelding kunnen zijn van Abundantia, de Romeinse personificatie van overvloed en voorspoed. Waarschijnlijk werd het van het vasteland van Europa naar Groot-Brittannië overgebracht en kort daarna in de zeventiende-eeuwse bijbouw van de Priory Church of St James gezet.

Een wetenschapper die bij de onthulling van het beeld betrokken was, Andrew Ziminski, zei tegen The Guardian dat onder het borstharnas het bovenlichaam bedekt was met verf. "Zelfs al was Wesley zelf niet echt preuts, dan waren het misschien zijn volgelingen die het beeld wilden bedekken."


Topless vrouwenbeeld verhuld teruggevonden in kerk (Foto: Novum)