'Onvoldoende uitleg Roemenië over tulpenoorlog'

Redactie

Roemenië heeft nog onvoldoende uitgelegd waarom het land geen bloemen uit Nederland meer toelaat. Dat heeft CDA-europarlementariër Esther de Lange woensdag gezegd.

Roemenië heeft aan de Europese Commissie verklaard dat het eerste Nederlandse tulpentransport dat aan de grens werd tegengehouden, niet van de juiste papieren was voorzien. Bij tien andere transporten zouden symptomen zijn vastgesteld die zouden kunnen wijzen op een bacterie.

"Er wordt door de Roemenen niet bekendgemaakt om welke bacterie het zou gaan en dat lijkt me het eerste vereiste", zegt De Lange. "Dit antwoord van de Roemenen roept meer vragen op."

Maandag werd bekend dat Roemenië vijftien vrachtwagens met bloemen uit Nederland aan de grens had tegengehouden. De Lange zei toen dat het ging om een Roemeense wraakactie, ingegeven door het feit dat Nederland de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone tegenhoudt.

Volgens Roemeense media, die inmiddels spreken van een 'tulpenoorlog', duurt het nog enkele dagen voordat de resultaten bekend worden van laboratiumonderzoek naar de bacterie op de tulpen. Donderdag wordt de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen besproken op een vergadering van de EU-ministers van binnenlandse zaken in Brussel.