[WK] Martin overtuigend naar tijdrittitel

Peterselieman

Tony Martin is voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen tijdrijden geworden. De Duitser had in Kopenhagen 53,43 minuten nodig om het 46,4 kilometer lange parcours te voltooien. Martin was daarmee 1.15 minuten sneller dan de Brit Bradley Wiggins. Viervoudig kampioen en titelverdediger Fabian Cancellara moest genoegen nemen met het brons.

Lieuwe Westra reed een prima tijdrit en werd op de achtste plaats de beste Nederlander, op 3.18 minuten van winnaar Martin. Stef Clement, winnaar van het brons in 2007, bleef op de twintigste plaats steken.

Martin won dit seizoen de lange tijdritten in de Tour de France en de Vuelta en trok die lijn op het biljartvlakke parcours in Kopenhagen moeiteloos door. De renner van HTC ging als een komeet van start en had halverwege de rit al een voorsprong van veertig seconden op Cancellara te pakken.

In het vervolg van de tijdrit bouwde Martin, die onderweg de voor hem gestarte Mikhail Ignatiev en David Millar opslokte, zijn voorsprong alleen maar verder uit. Cancellara verspeelde door een grote stuurfout in de slotfase zelfs nog zijn zilveren medaille. De Zwitser moest uiteindelijk 1.20 minuten op de ontketende Duitser toegeven.