Verscherpt toezicht Maasstad Ziekenhuis opgeheven

Redactie

Het verscherpt toezicht op het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is opgeheven. De huidige raad van bestuur heeft voldoende maatregelen genomen om de zorg in het ziekenhuis te verbeteren, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag.

Over de patiëntveiligheid in het Maasstad Ziekenhuis waren twee maanden geleden ernstige zorgen gerezen. De inspectie betwijfelde of het ziekenhuis de bestrijding van de multiresistente klebsiellabacterie wel onder controle had.

Na de komst van twee interim-bestuurders heeft het ziekenhuis een positieve ontwikkeling gemaakt, zo concludeert de inspectie na diverse bezoeken. Dat gebeurde onder meer met hulp van het RIVM en het UMC Utrecht. Sinds 18 juli zijn er geen nieuwe besmettingen meer gemeld.

De bacterie heeft hoogstwaarschijnlijk het leven gekost aan drie patiënten. Van 107 patiënten is vastgesteld dat ze de klebsiellabacterie onder de leden hebben. Ongeveer tweeduizend mensen moeten worden getest op de bacterie. Naar aanleiding van de uitbraak van de bacterie stapte directeur Paul Smits vorige maand op.

Hoewel het verscherpt toezicht op het Maasstad Ziekenhuis is opgeheven, wordt het ziekenhuis nog intensief gevolgd. Het bestuur moet de inspectie maandelijks over de voortgang berichten.


Verscherpt toezicht Maasstad Ziekenhuis opgeheven (Foto: Novum)